Wat is Niet Aangeboren Hersenletsel?

Wat is NAH?

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is elke afwijking of beschadiging van de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Hersenletsel kan verschillende oorzaken hebben, maar leidt altijd tot een breuk in de levenslijn. Door deze breuk is er sprake van een veranderd leven. Er is een tijd van vóór en een tijd na het hersenletsel.

Hersenletsel verandert mensen, bijna niemand wordt weer precies zoals hij of zij was. Hersenletsel zet levens van getroffenen en hun naasten op hun kop.

Jaarlijks worden ongeveer 140.000 Nederlanders getroffen door hersenletsel.

 

Feiten & getallenFF

Feiten en getallen:

Momenteel komen er ruim 130.000 mensen per jaar bij met hersenletsel. Door de toename van het aantal ouderen zal dit aantal gaan groeien.

Van de 130.000 zijn ongeveer 19.000 kinderen en jongeren (tot 24 jaar).

Van de 130.000 houden ongeveer 40.000 mensen aanzienlijke blijvende beperkingen als gevolg van hersenletsel over.

Ongeveer 650.000 mensen ervaren beperkingen als gevolg van hersenletsel. Dat is ruim 3,5 % van de Nederlandse bevolking. Dit aantal kan in werkelijkheid hoger zijn omdat lang niet alle verschijnselen van NAH van buitenaf zichtbaar zijn. De diagnose NAH wordt dan ook niet altijd gesteld. Denk bijvoorbeeld aan sportblessures. En als mensen later problemen krijgen in hun sociaal functioneren wordt lang niet meer altijd de verbinding gelegd met vroeger opgelopen hersenletsel.

Oorzaken van NAH

Niet-aangeboren hersenletsel kan ontstaan door een oorzaak van buitenaf, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, een klap op iemands hoofd of door een val van een trap. Dat wordt traumatisch hersenletsel genoemd.

Hersenletsel kan ook ontstaan doordat er in de hersenen iets mis gaat, bijvoorbeeld een bloedvat dat knapt in de hersenen of een propje dat in de bloedbaan van de hersenen vast komt te zitten. Dit wordt niet-traumatisch hersenletsel genoemd.